The Native Circle.

Mitayue Oyasin.

Mikao Usui.

Mikao Usui ( 臼井甕男, Mikao Usui; Tanai, 15 augustus 1865 - Fukuyama (Hiroshima), 9 maart 1926) is een Japanner die gezien wordt als de herontdekker en grondlegger van de (zelf)genezende methode, die bekendstaat als Reiki. Usui was de grondlegger van de "Usui Reiki Ryoho" , dit werd later de stichting "Usui Reiki Ryôhô Gakkai" . Een stichting die de principes van de Reiki geneeswijze doorgeeft. Dr. Usui (Usui Sensei in Japan) is door het ontbreken van een eenduidige versie van zijn precieze levensloop, een schier mythologische figuur. Enkele hoofdpunten uit zijn levensloop komen in de uiteenlopende versies daarvan, echter steeds terug.

Mikao Usui werd op 15 augustus 1865 geboren in het dorp Tanai ( 谷合村, Tanai-mura), een deel van de huidige stad Yamagata in de prefectuur Gifu. Zijn familie was welgesteld en leefde sinds elf generaties op deze plek. De vader van Usui heette 'Uzaemon ', van zijn moeder is alleen haar familienaam 'Kawaai ' bekend. Usui groeide op in een gezin met vier kinderen, zijn ene broer 'Sanya ' werd dokter, de andere broer 'Kuniji ' werd politieagent. Usui had ook een zus 'Tsuru '. Usui's familie was een 'Hatamoto samoerai ', een hoog niveau binnen de samoerairangen. Het Familiewapen bestond uit een "Maan en Ster". Deze waren de symbolen van 'Myoken Bodhisattva': de iconen voor samoerai en helmteken van de Chiba's. De voorvader van Usui, 'Toshitane Chiba ' genaamd heeft, in 1551 de stad Usui veroverd. Om zijn heldendaad te eren namen zijn afstammelingen de familienaam Usui aan.

Mikao Usui zelf verkreeg wereldbekendheid als de herontdekker en grondlegger van het 'Usui Reiki Genezingssysteem'. Het systeem steunt op twee pilaren. Enerzijds is het een methode van spirituele geneeskunde, het vormt de basis voor innerlijke rust voor de dakini. Anderzijds is het systeem een lering in de energetische medische praktijk. De techniek zelf is al enkele eeuwen oud en werd onder andere gebruikt als geneeskunde door Tibetaanse Monniken.

De kinderjaren.

Usui werd op vierjarige leeftijd naar een Tendai boeddhistische school gestuurd nabij de berg 'Kurama' ( de Paardenzadelberg) ten noorden van Kioto. Hij studeerde in zijn jeugd Kiko, de Japanse versie van Qigong. Dit is een gezondheidsdiscipline alsmede een genezende discipline gebaseerd op de ontwikkeling en het gebruik van levensenergie. Usui werd omschreven als een getalenteerde hardwerkende student, die hield van lezen. Zijn kennis van medicijnen, psychologie en theologie van diverse godsdiensten was al spoedig zeer aanzienlijk.

Vanaf zijn twaalfde jaar beoefende Usui diverse oosterse krijgskunsten, waaronder 'Yagyu Ryu ' (Samoerai Zwaardmanschap). Op zijn vijfentwintigste bereikte hij 'Menkyo Kaiden ' de hoogste graad in worstelen en wapentuig. Hierdoor kreeg hij naam en faam. Daarnaast was hij een uitmuntend student en zeer bedreven in de Kiko. Hij ging om met veel mensen uit spirituele kringen, zoals enkele bekende Japanners: Morihei Ueshiba (stichter van Aikido), Onasiburo Deguchi ( stichter van Omoto-religie) en Toshihiro Rguchi (stichter van zijn eigen religie).

Burgerlijk Bestaan.

Usui leerde veel invloedrijke mensen kennen door te reizen. Hij werkte als privésecretaris van Shinpei Goto, het hoofd van het ministerie van Volksgezondheid. Later werd Shinpei Goto burgemeester van Kioto en bleef Usui zijn secretaris. Na enige tijd besloot Usui zaken te gaan doen in medische apparatuur. In deze periode trouwde Usui met 'Sadako Suzuki '. Ze kregen twee kinderen: een zoon, 'Fuji '( 1908 -1946, en een dochter, 'Toshiko ' ( 1913 - 1935). het gezin woonde in Kioto.

Usui zette zijn studie omtrent spiritualiteit verder voort. Het was in deze tijd dat hij zich aansloot bij een spirituele groepering genaamd "Rei Jyutsu Kai ". Deze organisatie hield zich bezig met metafysica en bestaat tot op de dag van vandaag uit de meest spirituele monniken, nonnen  en helderzienden. Hier leerde Mikao Usui veel over spiritualiteit en de connectie met healing, geneeswijzen en de uitwerking van spirituele, mentale en emotionele lichaam op het fysieke lichaam. Door zijn opleiding binnen deze 'Rei Jyutsu Kai' begon de twijfel betreffende Kiko steeds sterker te groeien.

De 'Rei Jyutsu Kai' beweging had  een centrum aan de voet van de heilige berg 'Kurama' ten noorden van Kioto. Op die berg is een Boeddhistische tempel, 'Kurama-dera', waar een beeld staat van "Amida Boeddha". De tempel was in die tijd eigendom van de Tendai sekte en was gebouwd in 770 na Chr. Kurama werd beschouwd als een krachtplaats en vele beroemde wijzen en zelfs keizers plachten hier naartoe te komen om te bedden. De tempel en omringende gebieden worden in hun natuurlijke staat bewaard en de berg zelf is het spirituele symbool van de Kurama-tempel. Er leiden treden van de waterval in de buurt waar Usui zelf volgens zeggen vaak kwam mediteren.


Vervolg


Opbellen
E-mail